Wednesday, 5 September 2012

Cypr od kuchni


Cypr od kuchni

Autorem artykułu jest Lidia Sproch

Jak już wiecie Cypr to wyspa, a więc najprostszy, najpowszechniejszy i co najważniejsze najtańszy sposób zdobycia żywności Cypryjczycy mają na wyciągnięcie ręki. Wyspa ta otoczona jest krystalicznie czystym morzem, gdzie żyje wiele gatunków skorupiaków i mięczaków, które są bardzo cenione w wielu kuchniach świata.
Cypryjska kuchnia
Niemal w każdej miejscowości na Cyprze, a przede wszystkim w głównych centrach turystycznych wyspy, jest wiele restauracji, tawern i barów serwujących dania zarówno kuchni regionalnej, jak i międzynarodowej. W wielu restauracjach dominują potrawy kuchni greckiej. Ogólnie rzecz biorąc, na Cyprze jada się obfite, lecz niewyszukane potrawy. Kuchnię cypryjską opanowały smażone ziemniaki. Frytki podaje się tu praktycznie do wszystkiego. Rozczarowanych smakoszy przebywających na południu pocieszy natomiast znakomite piwo, brendy i wino cypryjskie. Ciekawostką wartą odnotowania jest fakt, że w północnej części Cypru restauracje podają nieco lżejsze posiłki i chętniej eksperymentują z mniej znanymi potrawami.
Bardziej oryginalnych i starannie przygotowanych potraw należy szukać w lokalach prowadzonych przez imigrantów (zwłaszcza na północy, gdzie pracują znakomici i pomysłowi kucharze z Pakistanu), a także w odosobnionych zakątkach wsi na południu, gdzie miejscowych mieszkańców obsługują wiejskie restauracje, zwane exochika kendra, które oferują skromne, lecz bardzo dobre menu. Warto również zajrzeć do śródmiejskiej Ouzeri (inne określenie to meze-house, czyli "bar meze"), gdzie oprócz napojów serwuje się miejscowe specjały. Meze, barową wersję tych delikatesów, podaje się kolejno na niewięcej niż dwudziestu małych talerzykach, które donosi się, dokąd klient nie poczuje się najedzony. Jest to zwykle bardzo smaczny i dobrze przyrządzony posiłek, ale na południu do jednej "serii" potrzeba co najmniej dwóch, a czasem i czterech zamawiających. Dania główne są z reguły obfite, a porcje frytek nawet nieco zbyt szczodre, co pozwala najeść się do syta.
Przykładowe dania podawane na Cyprze to m.in.:
Zupy: Awgolemono (rosół z kurczaka z jajkiem i cytryną) i Psarosupa (zupa rybno-jarzynowa)
Przystawki: Tarmpsalata (mlecz wędzonego stokfisza), Tahini (pasta sezamowa), Humus (pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki i oliwy z oliwek)
Wieprzowina: Syflaki (szaszłyk) - paluszki mięsne z rożna podawane z plackami pszennymi oraz z dodatkiem sałaty i sosów; Afelia (gulasz wieprzowy w sosie z czerwonego wina), Lunza (kawałki wędzonej szynki wieprzowej).
Jagnięcina: Tawas - pieczone jagnię
Inne dania mięsne: Dolmades (faszerowane liście winogron, przypominające nasze gołąbki), Kypriakes ravioles (cypryjskie raviolli nadziewane hallumi, czyli twardym, kozim serem).
Sałatki podaje się do większości dań. Sałatki zależą od pory roku, zwykle jest to kompozycja pomidorów, ogórków i sera feta. Potrawa znana w grecji jako sałatka grecka, na Cyprze nazywana jest czasami sałatką wiejską.
Cypr słynie z doskonałego wina Kommandoria, jest to dość mocne wino deserowe, cenione przez smakoszy na całym świecie.
---

https://www.luna90-podrozemarzen.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

No comments:

Post a Comment