Jak smakują Mazury?
Autorem artykułu jest Li LiMazury kojarzone są z wiecznie żyjącymi jeziorami, na których dryfują żaglówki. Wietrznie jest zawsze, ale czy smacznie? Mazury to kolejny region polski nie tylko geograficzny, ale kulinarny zarazem.
Osoby, które ponad wszystko kochają żagle, żaglówki, wiatr oraz słońce we włosach mają często nie lada problem. Cały dzień będąc na tafli wody muszą posilać się również na jachcie. Życie oraz taki sposób spędzania urlopu jest o wiele trudniejszy niż w przypadku wakacji all inclusive gdzie dania oraz wszelkie napoje serwowane są bez limitów.
Łodzie na Mazurach wcale nie są takie ubogie. Zaopatrzone są bowiem w turystyczne kuchenki oraz mini aneksy kuchenne. Każdy zapalony żaglowiec z pewnością odnajduje się w takim sposobie życia, odpoczywania oraz kucharzenia. Jedzenie jakie sobie serwują musi być łatwe oraz niezwykle szybkie w przyrządzeniu jeśli się chce je przyrządzić oraz skonsumować nie dobijając do portu. Żeglarze często obok zup w proszku wybierają gotowe sosy do makaronów czy odgrzewane słoiczki z przygotowanymi, domowymi specjałami.
Jednakże prawdziwy smak Mazur to przede wszystkim ryby – szczupak czy sielawa – w przeróżnych konfiguracjach smakowych dobitnie odzwierciedlają polską krainę jezior. Począwszy od zup rybnych, daniach ze smażoną rybą w roli głównej, a zakończywszy na pierożkach nadziewanych niczym innym jak rybą właśnie.
Z drugiej strony Mazury to nie tylko jeziora, to również monumentalne krzyżackie zamki i zamczyska. Na zamkach takich można zjeść w iście rycerskim stylu – smacznie i do syta. Mazury starały się o tytuł jednego z siedmiu nowych cudów świata. Niestety, tym razem nie wygrały. Ale następnym razem ci co spróbowali jak one smakują oraz zobaczyli jak wyglądają z pewnością nie tylko będą trzymać kciuki, ale i być może oddadzą głos.
---
Jeżeli od jezior wolisz góry, zarezerwuj Szczawnica noclegi!
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Masuria taste like?The author of this article is Li LiMasuria are associated with ever-living lakes, where sailboats drift. It is always windy, but is tasty? Masuria is another Polish region, not only geographical but also culinary.People who love above all sails, sailing, wind and sun in your hair are often a problem. All day while on the surface of the water must also nourish on a yacht. Life and a way of spending holidays is much more difficult than in the case where the all-inclusive holiday meals and all drinks are served without limits.Boats on Hawaii are not actually poor. Are equipped for travel in the microwave and mini kitchenettes. Every avid sailing certainly finds himself in such a way of life, resting and kucharzenia. What you serve food must be easy and extremely fast in przyrządzeniu if you want them to cook and consume no dobijając to the port. Sailors often near instant soups elect ready pasta sauces or re-heated jars of prepared, homemade dishes.However, the true taste of Mazur is primarily fish - pike or whitefish - in various configurations reflect the taste distinctly Polish land of lakes. Starting with fish soups, dishes with fried fish in the main role, and following the completion of the pierożkach stuffed with nothing but the fish was.On the other hand is not only the Masuria lake is also a monumental Teutonic castles and castle. For those castles can be enjoyed in true knightly style - and tasty enough to eat.Masuria tried for the title of one of the seven new wonders of the world. Unfortunately, this time not won. But the next time you try to like what they taste and see how they look certainly will not only keep our fingers crossed, but maybe to vote.---If you prefer the mountain lakes, book accommodation Szczawnica!An article from the site www.Artelis.pl
No comments:
Post a Comment