Tuesday 4 January 2011

Chiny od kuchni

Chiny znane każdemu z wyśmienitej sztuki kulinarnej jak i medycyny chińskiej, nikomu nie pozwolą wyjechać z Chin rozczarowanym.


Chcąc zrozumieć kulturę Chin musimy zajrzeć do korzeni i historii jej mieszkańców. Ta stara kultura wiąże się w znacznym stopniu z podejściem człowieka do ziemi. To ziemia daje nam wszystko co jest nam potrzebne do życia, nie tylko zaspakaja głód, ale także potrzeby duchowe. Chińczycy żyją w większości w ciężkich warunkach i możliwe że właśnie dlatego czynią ze wszystkiego nawet z jedzenia sztukę, mistykę; jak malowanie obrazu, z dokładnością malarza, dobierając wszystko starannie do swojego dzieła.


Chiny to trzeci co do wielkości kraj świata i prawie dwukrotnie większy od całej Europy. Prawie 60% powierzchni kraju to góry tylko na 15 % można uprawiać ziemię i tłoczy się na niej około 1300 tys. ludzi. Wyżywienie tak ogromnego regionu stanowi poważne wyzwanie niektórzy mieszkańcy spożywają jedynie miskę ryżu dzienne. Uprawiany jest głównie ryż i pszenica.
Możliwe że własnie tak skrajne warunki życia wzbudziły w chińczykach pomysłowość do bogactwa smaków i inspiracji miejscowych kucharzy.




Duży wpływ na życie  mieszkańców południa Chin miał islam. Ujurzy stanowią stanowią większość mieszkańców południowej części prowincji Sinkiang. W tym regionie ceni się baraninę i wołowinę i przetwory z mleka, która jest prawie niespożywane przez rodowych chińczyków w innych regionach. Ogólnie jest to narodowość wyznająca Islam i różni się znacznie od mieszkańców pozostałych regionów.


W części Cesarskiej na północy kraju na historie duży wpływ miała obecność dworu Cesarskiego w Pekinie.
Tu wszystko było sztuką i miało swój rytuał.
W tym regionie królują głównie makarony, różnorodne placki i pierogi. A prawdziwą rozkosz dla podniebienia stanowi kaczka po pekińsku.




Wchodnie Chiny to raj na ziemi dla smakoszy kuchni słodko-kwaśnej. Potrawy w tym regionie zachwycają nie tylko smakiem ale również formą barw.


W Shanghaju królują dania z raków, krabów i krewetek z dodatkiem cukru, a w Fujian panuje królestwo zup.


Na Południu znana jest najbardziej kuchnia Kantonu, przyżądza się tam głównie ryby, skorupiaki i kałamarnice.


Królestwem ryb,drobiu i mięs jest zachód Chin. Używa się tak dużej ilości chili i pieprzu





Trudno uwierzyć, że założenia kuchni chińskiej od wieków pozostały niezmienione. Może dlatego że wszyscy Chińczycy jedzenie celebrują, poświęcają mu wiele czasu i wysiłku bez względu na to czy są biedni czy bogaci.



No comments:

Post a Comment