Tuesday, 4 January 2011

Wyciszenie i harmonia z Chin




Wino chińskie oraz inne napoje alkoholowe jest ciągle wytwarzane w chinach od ponad pięciu tysięcy lat według starej pradawnej receptury. Każdy napój jest celebrowany z właściwą starannością bez względu na przeznaczenie.


Liczne dzieła literacki opisują krążące czary z winem z owoców, zboża z ziołami oraz wódek.


Najbardziej znanym trunkiem alkoholowym w Chinach jest wino ryżowe. Ma ono lekko żółtawy kolor, wytwarzane jest z ryżu kleistego i ma wytrawny posmak, owoców z nuta goryczki.
Powinno się go pić po lekkim podgrzaniu.


Chińczycy wytwarzają również wina z innych roślin i zwierząt.
Bardzo popularne jest również wino śliwkowe, występują również wina z brzoskwini, bambusa, żeń-szenia, chryzantem. Jak również nalewki z żaby,węża czy kości tygrysa.


Różnorodność tych trunków wiąże się ściśle z medycyną chińską. Większość tych alkoholi chociaż nie kojarzy nam się pozytywnie ma ogromne własności lecznicze i wzmacniające.


Maotaijiu nazwa pochodzi od miseczki w której jest wytwarzana.
jest to bardzo mocna wódka 53 procent robiona z pszenicy i sorgo w wodzie z miejscowej rzeki, a jej kuzynką jest Wuliangye (pięciosładnikowa) ,która ma 60 procent mocy. 


Jednak najsłynniejszym chińskim napojem jest herbata.
Uprawa i parzenie herbaty były przez lata pilnie strzeżoną tajemnicą, nikomu nie ujawnianą.
Parzenie herbaty stanowi obrzęd, przeprowadzany jest zgodnie z odwiecznym rytuałem a dzięki niemu herbata daje nam możliwość wyciszenia i harmonii.
Ożywia nas smakiem i koi aromatem. Należy pić ją pomału nigdy w pośpiechu, nie parzyć dłużej niż 3 minuty i nigdy nie słodzić.


Chińskie napoje alkoholowe czy nie zapewniają nam ucztę dla zmysłów od pięciu tysięcy lat.


Świadczą o tym liczne wykopaliska i legendy przekazywane z ust do ust z pokolenia na pokolenie. 



No comments:

Post a Comment